Χαλαρωτική Μουσική

Όταν η μουσική εισχωρήσει στα αυτιά του ανθρώπου μετατρέπεται σε ερεθίσματα ικανά να τον οδηγήσουν σε ηρεμία και χαλάρωση. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η μουσική επηρεάζει τον καρδιακό ρυθμό, τον ρυθμό της αναπνοής και την μυϊκή ένταση, συνιστώσες πολύ σημαντικές για τον ύπνο και κατ’ επέκταση την σωματική και πνευματική ξεκούραση. Μουσικές μελωδίες ή μουσικά μοτίβα συγχρονισμένα σε χαμηλές συχνότητες είναι ιδανικά για να εξυπηρετήσουν αυτό το σκοChill out musicπό.

  • Το Ambient είναι ένα ατμοσφαιρικό είδος μουσικής που συνδυάζει πολλά μουσικά είδη όπως η κλασική, η τζαζ και η ηλεκτρονική μουσική. Χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα μουσικά μοτίβα χωρίς μεγάλες αλλαγές τόσο στην ποικιλία του ήχου αλλά και στον ρυθμό. Αυτά τα χαρακτηριστικά το καθιστούν ιδανικό για χαλάρωση όλων των αισθήσεων, καθώς δημιουργεί το τέλειο περιβάλλον για ξεκούραση.
  • Το Downtempo είναι ένα είδος μουσικής που ξεκινά το 1990, όταν ο υπολογιστής έγινε ένα μέσο ενορχήστρωσης μουσικών κομματιών. Αποτελεί είδος ηλεκτρονικής μουσικής παρόμοιο με το Ambient με βασικό χαρακτηριστικό παρ’ όλα αυτά το διακριτικό του beat ή tempo. Όντας μουσικό χαλί στον χώρο, δημιουργεί συνθήκες χαλάρωσης και συχνά αισθησιασμού και ρομαντισμού.
  • Το Chill-out είναι ένα είδος μουσικής που ξεκίνησε στην Αγγλία και είναι χαρακτηριστικό μιας κουλτούρας που υιοθετήθηκε σε πολλά μαγαζιά από το 1990 μέχρι και σήμερα. Καλύπτει ένα μεγάλο εύρος μουσικών κομματιών με βασικά χαρακτηριστικά τον αργό μπάσο ήχο, τα υψηλής συχνότητας φωνητικά εφέ και τον αργά αναπτυσσόμενο ήχο από χορδές και πλήκτρα.
  • Η Lounge αποτελεί ένα παλιότερο είδος μουσικής που υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλές τις δεκαετίες του 1950 και 1960. Το είδος αυτό έχει ως βασικό σκοπό να δημιουργήσει τέτοιες συνθήκες στον ακροατή ώστε να θεωρεί ότι βρίσκεται σε ένα διαφορετικό μέρος την στιγμή που ακούει ένα lounge μουσικό κομμάτι. Αυτό το πετυχαίνει με διάφορα μέσα όπως ήχους παρόμοιους με αυτούς της θάλασσας, της ζούγκλας ή της βροχής. Ερεθίσματα δηλαδή ιδανικά για την ξεκούραση του ανθρώπινου εγκεφάλου και την επιτυχία του ύπνου.