Στην παλιά ελληνική Ντισκοτέκ

Η Ντίσκο αποτελεί ένα ιδιαίτερο είδος μουσικής, θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε ως την “House” μουσική που αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Η μουσική αυτή λοιthe House musicπόν αποτελεί μία μίξη ήχων από funk, latin, pop και soul μουσική. Στα περισσότερα ντίσκο κομμάτια υπάρχει συνοδεία από ηλεκτρική κιθάρα και ηλεκτρικό πιάνο, δίνοντας τους έτσι κι έναν αμυδρό ροκ ρυθμό ο οποίος όμως δεν καλύπτει τον ήχο ούτε τα φωνητικά. Τη γέννησή της η Ντίσκο την οφείλει στο gay club “Stonewall” της Νέας Υόρκης, όπου ήδη από το 1969 άρχισαν να παίζονται funk και soul κομμάτια. Σαφώς όμως στην πορεία η μουσική αυτή είχε τεράστια απήχηση κυρίως στους νέους σε παγκόσμιο επίπεδο, γεγονός που εξηγεί τη δεκαετή επιρροή της (μέχρι και το 1982).

Η Ελλάδα αν και μικρή χώρα όχι μόνο επηρεάστηκε από την Ντίσκο μουσική αλλά κατάφερε να δημιουργήσει κιόλας τα δικά της ντίσκο hits. Φάνηκε λοιπόν τη δεκαετία του ’80 η νέα τότε τάση της εναλλακτικής Ντίσκο μουσικής να κάνει επανάσταση στην Ελλάδα. Οι νέοι ως επί το πλείστον σταματούν να επιλέγουν για τη διασκέδασή τους τα μπουζούκια και την λαϊκή ελληνική μουσική και στρέφονται προς τις Ντισκοτέκ και την ξένη μουσική, παραγκωνίζουν τα τσιφτετέλια και τα ζεϊμπέκικα και επιδίδονται στο ρυθμικό χορό της Ντίσκο που ξεσήκωνε, στο χτύπημα του ποδιού στο πάτωμα σύμφωνα με το ρυθμό του τραγουδιού. Έλληνες καλλιτέχνες της εποχής με τη σειρά τους ερμηνεύουν τις δικές τους πλέον επιτυχίες, οι οποίες γίνονται γνωστές όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη:

  • Nick Carr – “Jane”
  • Κώστας Χαριτοδιπλωμένος – «Lost In The Night»
  • Mariana – “Talk About Love”
  • Sharp Ties – “Get That Beat”
  • Χρήστος Δάντης – “Tell Me More”

Η ελληνική Ντίσκο μουσική τη δεκαετία του ’80 δημιούργησε, όπως αναμενόταν, και μια αντίστοιχη κουλτούρα στους φαν της. Τα ογκώδη μαλλιά στολισμένα με κορδέλες, τα καμπάνα παντελόνια, η ακάλυπτη κοιλιά στις γυναίκες, το ανοιχτό πουκάμισο στους άνδρες και οι πλατφόρμες αποτελούσαν τον Ντίσκο ενδυματολογικό κώδικα. Στις ελληνικές Ντισκοτέκ τοποθετούνταν ντισκόμπαλες που αντικατόπτριζαν το φως των προβολέων και δημιουργούσαν ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, ενώ συχνά διοργανώνονταν διαγωνισμοί χορού.

Μην αναρωτιέστε λοιπόν γιατί η Ντίσκο θεωρείται ένα από τα πιο διασκεδαστικά μουσικά ρεύματα…