Πώς μπορεί να επηρεάσει η μουσική τον ύπνο;

Ο άνθρωπος, στην πορεία του μέχρι σήμερα, έχει χρησιμοποιήσει τη μουσική ως μέθοδο ανακούφισης σε ψυχολογικές πιέσεις, το άγχος, την αγωνία, μέχρι και σε σοβαρότερες ασθένειες. Έρευνες έχουν δείξει ότι η μουσική πριν από τον ύπνο βοηθά σημαντικά στη χαλάρωση και τελικά μπορεί να οδηγήσει ευκολότερα σε ύπνο. Η επιλογή του εκάστοτε είδους μουσικής αποτελεί προσωπική υπόθεση του καθενός, επιστήμονες ωστόσο προτείνουν να αποφεύγουμε τα αγαπημένα μουσικά κομμάτια καθώς αυτά διεγείρουν τη σκέψη μας λειτουργώντας αρνητικά για τον σκοπό μας. Ιδανικές προτάσεις αποτελούν οι εξής κατηγορίες:

  • Η Ambient είναι ένα ατμοσφαιρικό είδος μουσικής που συνδυάζει την κλασική, τη τζαζ και την ηλεκτρονική μουσική. Τα επαναλαμβανόμενα μουσικά μοτίβα, οι μικρές ρυθμικές αλλαγές αλλά και η συνήθης απουσία φωνητικών καθιστούν την Ambient μια ιδανική επιλογή για χαλάρωση πριν από τον ύπνο.
  • Η κλασική μουσική αποτελεί εξ’ ορισμού ένα είδος εξαιρετικής και ανώτερης μουσικής που ξεπερνάει τα όρια της απλής ψυχαγωγίας. Η ποικιλία των μουσικών οργάνων και ο αυθεντικός τους ήχος ενώνονται για να χαρίσουν στον ακροατή την πιο ολοκληρωμένη μουσική εμπειρία χαλάρωσης και ηρεμίας.

Οι ήχοι της φύσης μπορούν να θεωρηθούν ως μια ανώτερη μορφή μουσικής τέχνης, καθώς παράγονται από φυσικούς οικότοπους όπου απουσιάζει η ανθρώπινη παρέμβαση. ΤThe sounds of natureο κούνημα των φύλλων από τον αέρα, ο ήχος των αφρισμένων κυμάτων ή ακόμη το ερωτικό κάλεσμα ενός πουλιού μπορούν να φέρουν τον ακροατή σε επαφή με τη φύση καθώς αλληλεπιδρούν με τον εγκέφαλο του και του χαρίζουν πληθώρα ερεθισμάτων. Το γεγονός αυτό τον αποφορτίζει και του χαρίζει την αίσθηση της ελευθερίας, καταστάσεις ιδανικές για την επίτευξη του ύπνου.
Πολλοί θεωρούν ότι εξίσου χαλαρωτική με τη μουσική είναι η επίσκεψη σε κάποια ιστοσελίδα, όπως το Casino Epoca και η σύντομη περιήγηση στη μεγάλη ποικιλία παιχνιδιών που διαθέτει, τα οποία λειτουργούν σε όλα τα λειτουργικά συστήματα, όπως τα Android, iOS κτλ., ώστε να μπορεί ο επισκέπτης να παίξει και στο κρεβάτι του, μέσω του κινητού τηλεφώνου ή του τάμπλετ του.

Η θρησκευτική μουσική που περιλαμβάνει τους ύμνους προς τον Θεό είναι μια επιλογή που παρουσιάζει ιδιαίτερη ποικιλομορφία ανάλογα με τις θρησκείες ανά τον κόσμο. Τέλος, η ακρόαση κειμένων από βιβλία ή θεατρικές παραστάσεις μπορούν επίσης να χαλαρώσουν το άτομο.

Γι’ αυτό λοιπόν μην υποτιμάτε τη δύναμη της μουσικής στην ηρεμία του νευρικού συστήματος!