Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της Μουσικής στην Άσκηση?

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, όταν ένας άνθρωπος γυμνάζεται το σώμα του καταβάλλει υπερπροσπάθεια, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος του να αναζητά εξωτερικά ερεθίσματα προκειμένου να αποσπαστεί η προσοχή του από την διαδικασία της γυμναστικής και να ξεχάσει την κόπωση για να συνεχίσει το σώμα να αθλείται. Αυτό συμβαίνει διότι ο ρυθμός της άσκησης συντονίζεται με αυτόν της μουσικής, με αποτέλεσμα ο αθλούμενος να καταναλώνει λιγότερο οξυγόνο αποκτώντας έτσι μεγαλύτερη αντοχή. Τα ιδανικά είδη μουσικής ποικίλουν ανάλογα με την ποιότητα της άσmusic in Exerciseκησης που επιλέγουμε και χωρίζονται σε κάποιες κατηγορίες.

Όταν ο αθλούμενος επιλέγει μια άσκηση αντοχής και δύναμης, ασκήσεις δηλαδή που απαιτούν γρήγορο ρυθμό, πρέπει να επιλέγει μουσικά κομμάτια που κυμαίνονται σε 115-135 bpm (bits ανά λεπτό)

• Το Electro, το Techno, και το Progressive House είναι τα είδη της ηλεκτρονικής μουσικής που εμφανίστηκαν το 1980, όταν οι πρώτοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές χρησιμοποιήθηκαν από την μουσική βιομηχανία για την ενορχήστρωση κομματιών. Βασικά χαρακτηριστικά των ειδών αυτών αποτελούν ο έντονος και γρήγορος ηλεκτρονικός ρυθμός τους που δημιουργείται από drum machines και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ενώ οι επιρροές τους από την hip-hop μουσική δημιουργούν τον απαιτούμενο δυναμισμό στον ακροατή αλλά και μία sci-fi εμπειρία ιδανική για μια έντονη άσκηση.

Όταν ο αθλούμενος επιλέγει ασκήσεις με σκοπό την εξισορρόπηση και το τέντωμα των μυών (balancing/stretching), πρέπει να διαλέγει ήρεμη και απαλή μουσική που κυμαίνεται στα 90-115bpm (bits ανά λεπτό)

  • Η Rhythm and Blues ή αλλιώς RnB εμφανίστηκε στην Αμερική την δεκαετία 1940 και είναι ένα από τα δημοφιλέστερα είδη αφροαμερικανικής μουσικής.
  • Το Alternative Rock έγινε ευρέως γνωστό το 1990, ενώ ξεκίνησε μια δεκαετία νωρίτερα στην Αγγλία και αποτελεί την μορφή που έχει σήμερα η ροκ μουσική. Τα φωνητικά σε αυτά τα είδη μουσικής θα δώσουν τον απαραίτητο ρυθμό στην άσκηση και, σε συνδυασμό με τις πρωτότυπες μελωδίες της κιθάρας και του synthesizer, θα δημιουργήσουν το κατάλληλο περιβάλλον άσκησης.

Τέλος όταν επιλέγουμε το τρέξιμο ή τις ασκήσεις δύναμης, είναι σημαντικός ο ισχυρός και γρήγορος ρυθμός καθώς και τα επαναλαμβανόμενα beats. Έτσι, τόσο η ηλεκτρονική μουσική όσο και το Metal και η σύγχρονη Pop αποτελούν ιδανικές επιλογές για τον αθλούμενο.