Η συμμετοχή της Ελλάδας στη Eurovision

Η Eurovision αποτελεί έναν ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού, κατά τη διάρκεια του οποίου κάθε ευρωπαϊκή χώρα διαγωνίζεται με ένα τραγούδι και στο τέλος ψηφίζεται το καλύτερο. Ο διαγωνισμός αυτός καθιερώθηκε το 1956. Η πρώτη συμμετοχή της Ελλάδας στη Eurovision έγινε το 1974 με το τραγούδι “Κρασί, θάλασσα και τ’αγόρι μου” και ερμηνεύτρια τη Μαρινέλλα. Από τότε έχει συμμετάσχει άλλες 35 φορές.

Ως επί το πλείστον, οι ελληνικές συμμετοχές στη Eurovision ήταν επιτυχείς, αν λάβουμε υπόψη ότι μετά τη καθιέρωση των ημιτελικών το 2004 δεν έχει υπάρξει φορά που η Ελλάδα δεν έχει προκριθεί στον τελικό του διαγωνισμού. Greece's participation in EurovisionΧρονολογικά, οι σημαντικότερες ελληνικές συμμετοχές στην ιστορία του ευρωπαϊκού αυτού διαγωνισμού ήταν:

  • Το 2001 στην Κοπεγχάγη με τους Antique και το τραγούδι “Die For You”. Η εμφάνιση αυτή ήταν ιδιαίτερα καθοριστική γιατί όχι μόνο έφερε πρώτη φορά την Ελλάδα στην τρίτη θέση, αλλά και ήταν καταλυτικός παράγοντας που αύξησε τη δημοτικότητα του διαγωνισμού στην Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι από εκείνη τη χρονιά οι θεατές άγγιζαν τα 5 εκ..
  • Το 2004 στην Κωνσταντινούπολη το τραγούδι “Shake It” με ερμηνευτή τον Σάκη Ρουβά κατάφερε να μας φέρει για δεύτερη φορά στην τρίτη θέση του διαγωνισμού.
  • Το 2005 η Έλενα Παπαρίζου με το τραγούδι “My Number One” αποθεώνεται στο Κίεβο, και κατακτά την πρωτιά για πρώτη φορά στα χρονικά των ελληνικών συμμετοχών.
  • Τέλος, το 2008 στο Βελιγράδι η Καλομοίρα Σαράντη με το τραγούδι “Secret Combination”, φέρνει την Ελλάδα για τρίτη φορά στην τρίτη θέση.

Φάνηκε ότι η παραπάνω δεκαετία ήταν η πιο επιτυχής για την Ελλάδα στους διαγωνισμούς της Eurovision. Έτσι, ενώ το ευχάριστο είναι ότι από το 2004 μέχρι και το 2015, στις 8 από τις 11 συμμετοχές της είχε τερματίσει μέσα στην πρώτη δεκάδα, το δυσάρεστο είναι ότι οι 3 αυτές φορές που δεν το πέτυχε ήταν όλες την τελευταία πενταετία (2012, 2014, 2015). Ωστόσο, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ποτέ δεν έχει τερματίσει τελευταία. Γενικά, η ελληνική θεωρείται από τις πιο επιτυχημένες συμμετοχές!