Η συμβολή του Βασίλη Παπακωνσταντίνου στην ελληνική δισκογραφία

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου είναι ένας από τους πιο σημαντικούς και γνήσιους ροκ καλλιτέχνες της ελληνικής μουσικής σκηνής. Γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου 1950 στο χωριό Βάστας της Αρκαδίας, όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια για τα οποία τραγούδησε στην μεγάλη του επιτυχία “Σφεντόνα”. Από νεαρή ηλικία έδειξε την αγάπη του για την μουσική παίζοντας κιθάρα. Αργότερα, έφηβος πια, συμμετείχε σε μικρά συγκροτήματα, ενώ δημιούργησε και το δικό του με όνομα CROSSWORDS όπου τραγουδούσε σε ιταλικό στίχο.Ben_Frost_musician

Η πρώτη του επαγγελματική δουλειά ήταν η συμμετοχή του στον δίσκο “Ελληνική Χώρα” το 1972, ενώ την ίδια χρονιά ηχογράφησε τους δυο πρώτους προσωπικούς του δίσκους σε βινύλιο. Με το πέρας της στρατιωτικής του θητείας πήγε στο Μόναχο της Γερμανίας όπου συμμετείχε σε επιτροπή αντιδικτατορικού αγώνα. Το 1974 γνώρισε τον Μίκη Θεοδωράκη με τον οποίο συνεργάστηκε δύο χρόνια αργότερα στο δίσκο “Της εξορίας”, αφού προηγήθηκαν ορισμένες σημαντικές μουσικές δουλειές του σε ελληνικό πλέον έδαφος. Το τέλος της δεκαετίας ήταν καθοριστικό για την καριέρα του καθώς ο Μίκης Θεοδωράκης τον επέλεξε για την παγκόσμια περιοδεία του.

Η δεκαετία του 1980 ξεκίνησε με δυο προσωπικούς δίσκους, τους “Βασίλης” και “Φοβάμαι” αντίστοιχα όπου ερμήνευσε τραγούδια των Γιάννη Βαρδή και Μάνου Λοΐζου, και διασκεύασε τραγούδια των Διονύση Σαββόπουλου και Μίκη Θεοδωράκη. Η γνωριμία του με τον Νικόλα Άσιμο έφερε μεγάλες επιτυχίες, ενώ ο ηλεκτρικός του ήχος, ο παρεμβατικός του στίχος, και η γλυκιά ροκ φωνή του τον καθιέρωσαν ως “συναυλιακό” καλλιτέχνη με τις συναυλίες του να συγκεντρώνουν περισσότερους από 15.000 θεατές.

Ακολούθησε το 1991 ο δίσκος “Χρόνια Πολλά” και ένα χρόνο αργότερα ο δίσκος “Γραμμές του ορίζοντα” με ποιήματα του Νίκου Καββαδία σε μουσική Θάνου Μικρούτσικου. Συνέχισε με ηχογραφήσεις μελοποιημένων ποιημάτων του Καρυωτάκη και του Τάσου Λειβαδίτη και έκλεισε την δεκαετία με τον δίσκο “Να με φωνάξεις”.

Τα τελευταία δεκαέξι χρόνια κυκλοφόρησε πολλούς δίσκους ενώ το 2003 γιόρτασε τα τριάντα χρόνια στην ελληνική δισκογραφία. Σημαντικότερη στιγμή της καριέρας του ήταν η συμμετοχή του το 2011 στις συναυλίες του ιστορικού συγκροτήματος Deep Purple σε Ελλάδα και Κύπρο. Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου ανέδειξε την ελληνική ροκ μουσική και γαλούχησε τους σκεπτόμενους εφήβους του τότε σε συνειδητοποιημένους ενήλικες του σήμερα.