Η Μουσική μέσα στον χρόνο

Η εμφάνιση της μουσικής δεν έχει χρονολογία, ούτε μπορεί να καθοριστεί με ιστορικά γεγονότα. Θα λέγαμε ότι η μουσική γεννήθηκε ακριβώς με τη γέννηση του ανθρώπου, γιατί αυτός από την αρχή της ύπαρξής του ξεχώρισε αρμονικούς ήχους και άρχισε να παράγει με διάφορα μέσα μελωδίες. Πληροφορίες λένε ότι ο άνθρωπος παράγει μουσική πάνω από 40.000 χρόνια! Κι αν πάμε ακόμα πιο πίσω στο παρελθόν, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η φύση γέννησε τη “μουσική”, με τον ήχο της βροχής, του ανέμουMusic through time, των φύλλων των δέντρων και της θάλασσας, πολύ πριν εμφανιστεί ο άνθρωπος. Ωστόσο, ας εστιάσουμε στη μουσική και στην εξέλιξή της μέσα στα χρόνια, παίρνοντας ως δεδομένο ότι είναι δημιούργημα του ανθρώπου.

Η μουσική λοιπόν ως προϊόν κοινωνικών διεργασιών μεταβαλλόταν μέσα στα χρόνια ανάλογα με τις εκάστοτε αντιλήψεις και το ιστορικό πλαίσιο. Αν πάμε στα προϊστορικά χρόνια, παρατηρούμε ότι εκεί η μουσική χρησιμοποιείτο κυρίως για επικοινωνία με συνανθρώπους ή και πνεύματα, είτε αυτά αποτελούσαν τους προγόνους των φυλών, είτε θεότητες που οι άνθρωποι ήθελαν να εξευμενίσουν. Στην αρχαία Ελλάδα λόγω της έντονης θρησκευτικότητας, η προέλευση της μουσικής αποδόθηκε στα θεία. Ενώ δεν έχουν διασωθεί γραπτά στοιχεία που να αφορούν τη μουσική, υπάρχουν εικονικές αναπαραστάσεις. Με διαφορά ο αρχαιότερος πολιτισμός στον οποίο παρατηρήθηκαν μουσικά δείγματα είναι ο Αιγυπτιακός (τα αρχαιότερα αγγεία με αναπαραστάσεις μουσικών οργάνων 5000-4000 π.Χ.).

Πολύ αργότερα, στα 1400-1500 μ.Χ., σταθμό στην ιστορία της μουσικής αποτελεί η Αναγεννησιακή μουσική. Αυτή χαρακτηρίζεται από τάσεις ανθρωπιστικές και φιλοσοφικές, με έντονες αρχαιοελληνικές επιρροές ως προς τη σύνθεσή της, καθώς και από μια θρησκευτική προσέγγιση. Στη συνέχεια, ακολουθεί η Ρομαντική μουσική (τέλος 18- αρχές 19ου αιώνα). Βασικά χαρακτηριστικά της είναι ότι δεν δέχεται αυτοσχεδιασμούς, έχει έντονες τονικές αλλαγές και πλούσιες σε ηχοχρώματα ενορχηστρώσεις.

Τέλος, από τον 20ο αιώνα μέχρι και σήμερα εμφανίστηκαν πολλά μουσικά ρεύματα. Κάποια από αυτά είναι η τζαζ στην Αμερική και η ροκ στην Αγγλία που έφεραν επανάσταση και τελειοποίησαν την τέχνη της μουσικής. Σήμερα ο ηλεκτρονικός υπολογιστής έχει μπει δυναμικά στη μουσική βιομηχανία διαμορφώνοντας το μουσικό τοπίο της εποχής.