Η Διαχρονικότητα του Ελληνικού Λαϊκού Τραγουδιού

Η λαϊκή ελληνική μουσική εμφανίστηκε τον 19ο αι. και είναι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της πολύτιμης μουσικής και γενικότερα πολιτιστικής κληρονομιάς των Ελλήνων. Το λαϊκό τραγούδι φαίνεται να υπακούει ως προς το ύφος την εργατική – αστική τάξη, ενώ το περιεχόμενο αφορά πόθους, καημούς και ανησυχίες του ανθρώπου της πόλης. Σε αντίθεση με το δημοτικό τραγούδι, το λαϊκό παρουσιάζει πανελλήνια ομοιομορφία.

Στις αρχές του 1950 και μέχρι το 1970 το λαϊκό τραγούδι, ως ρεμπέτικο πλέον, γνωρίζει τη μεγαλύτερη ακμή του. Το μπουζούκι και ο μπαγλαμάς ελκύουν πλέον όχι μόνο τον κύκλο των φτωχών και των μικρομεσαίων αλλά τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα, και έτσι, η θεματολογία των τραγουδιών διευρύνεται, ενώ από τα μικρά στέκια το ρεμπέτικο μεταφέρεται σε μεγάλα και φαντασμαγορικά κέντρα διασκέδασης. Κυριότεροι εκπρόσωποι των ρεμπέτικων και γενικότερα της λαϊκής μουσικής της εποχής είναι ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Στράτος Διονυσίου, ο Μάνος Λοΐζος, ο Μίκης Θεοδωράκης κ.α.. Ο Βασίλης Τσιτσάνης ήταν αυτός ο οποίος απάλλαξε το ρεμπέτικο από το καθαρά αντικοινωνικό, περιθωριακό και ανατολίτικο στοιχείο, ενώ ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Μίκης Θεοδωράκης στο τέλος της δεκαετίας του ’50 αρχίζουν να μελοποιούν και ποιήματα καταξιωμένων Ελλήνων ποιητών.

Μετά τη δεκαετία του ’90, το καθαρά λαϊκό τραγούδι υφίσταται υποτίμηση ενώ παράλληλα θεωρείται οπισθοδρομικό. Έτσι, παρόλο που συνεχίζει να υπάρχει, φέρει σημαντικές μεταβολές από το γνήσιο λαϊκό τραγούδι όπως το γνωρίσαμε στο παρελθόν, γίνεται πιο εμπορικό, δέχεται θα λέγαμε κάποιες ποπ επιρροές ενώ φαίνεται να προσαρμόζεται στα γούστα του κοινού. Τον 20ο αιώνα λοιπόν οι σύγχρονοι λαϊκοί ερμηνευτές αποθεώνονται με τραγούδια που εκφράζουν καημούς κι επιθυμίες ερωτιAntonis Remosκού κυρίως περιεχομένου. Το σύγχρονο λαϊκό τραγούδι βρίσκει ανταπόκριση σε κάθε ηλικία, ενώ τα μπουζούκια είναι το μέρος όπου κανείς μπορεί να αποθεώσει αυτή τη μουσική σήμερα. Ιδιαίτερα καταξιωμένοι λαϊκοί τραγουδιστές του σήμερα είναι ο Αντώνης Ρέμος, η Μελίνα Ασλανίδου, ο Βασίλης Καρράς, ο Νίκος Οικονομόπουλος, η Πάολα, ο Νίκος Βέρτης, η Νατάσα Θεοδωρίδου, ο Σταμάτης Γονίδης και πολλοί άλλοι.

Όσο κι αν παραλλαχθεί όμως το ελληνικό λαϊκό τραγούδι, συνώνυμα της Ελλάδας θα είναι πάντα κομμάτια όπως τα «παιδιά του Πειραιά» και ο «Ζορμπάς».