Ελληνικά Μουσικά Shows που καθήλωσαν

Η ελληνική τηλεόραση έχει γράψει ιστορία με τα μουσικά θεάματα που προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει στο τηλεοπτικό κοινό, είτε αυτά αφορούσαν μουσικούς διαγωνισμούς είτε μουσικές εκπομπές ψυχαγωγίας. Το τηλεοπτικό κοινό έδειχνε συχνά να “ανταμείβει” το εκάστοτε κανάλι που οργάνωνε τέτοια shows με ιδιαίτερα υψηλά νούμερα τηλεθέασης και αυτός ήταν και είναι ο λόγος που ποτέ στα χρονικά δεν έλειπαν από το εβδομαδιαίο τηλεοπτικό πρόγραμμα.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τις διαγωνιστικές ελληνικές εκπομπές που είναι πολυπληθέστερες. ΤαGreek TV shows αυτά ήταν και είναι κατά κύριο λόγο reality, δηλαδή η τηλεοπτική μετάδοσή τους γίνεται σε πραγματικό χρόνο, τη στιγμή που συμβαίνουν. Εξηγούνται έτσι τα συχνά απρόοπτα και ευτράπελα που έχουν σημειωθεί σε τέτοιου είδους εκπομπές. Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στην ελληνική τηλεόραση θα παρατηρούσε κανείς ότι τέτοιες εκπομπές ανερχόμενων μουσικών ταλέντων άρχισαν να εμφανίζονται ήδη από το 2002 με το Fame Story 1. Την επόμενη χρονιά όμως το Fame Story 2 με παρουσιαστή τον Ανδρέα Μικρούτσικο και νικήτρια την Καλομοίρα θεωρήθηκε ως το πιο επιτυχημένο από τα 4 που διοργανώθηκαν (2004, 2005). Άλλα μουσικά reality της εποχής ήταν το Super Idol, το Dream Show The Music, το Greek Idol και το XFactor. Από όλα αυτά τα παραπάνω shows ξεκίνησαν την καριέρα τους αξιόλογοι τραγουδιστές όπως ο Θάνος Πετρέλης, ο Κώστας Καραφώτης, ο Γιώργος Λιανός, η Τάμτα, ο Κώστας Μαρτάκης, η Ήβη Αδάμου και ο Νίκος Γκάνος. Η διαγωνιστική εκπομπή τραγουδιού όμως που σάρωσε σε τηλεθέαση ήταν το The Voice of Greece, με τα μεγαλύτερα ελληνικά μουσικά ονόματα – Αντώνης Ρέμος, Δέσποινα Βανδή, Μελίνα Ασλανίδου και Stavento- να είναι on stage ως κριτές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τελικός το 2014 έφτασε στο 70,3%!

Εκτός λοιπόν από αυτά τα διαγωνιστικά shows υπάρχουν στην ελληνική τηλεόραση και μουσικές εκπομπές που προσφέρουν μουσικό θέαμα και ψυχαγωγία στο τηλεοπτικό κοινό. Τέτοιου είδους εκπομπή είναι το “Στην υγειά μας” με παρουσιαστή τον Σπύρο Παπαδόπουλο. Αυτές οι εκπομπές, προσκαλώντας διάσημους του καλλιτεχνικού χώρου οι οποίοι ερμηνεύουν λαϊκά τραγούδια, καταφέρνουν να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα που ταξιδεύει, να ξανασμίξουν παλιές παρέες και να προσφέρουν στο τηλεοπτικό κοινό ποιοτικό θέαμα. Τέτοια shows δεν μεταδίδουν απλά γεγονότα, αλλά εμπειρία!