Από τη δική μας οπτική γωνία

Η μουσική είναι μια αρμονία ήχων που εξευμενίζουν το πνεύμα. Ανάλογα με το είδος της μουσικής (ποπ, ροκ, μπαλάντα, λαϊκό, παραδοσιακό) η εκάστοτε σύνθεση ήχων επηρεάζει διαφορετικά την ψυχολογία αυτού που την παράγει ή απλά τη δέχεται. Γιατί η μουσική είναι μια μορφή τέχνης που καταφέρνει και δημιουργεί στην ψυχή του ανθρώπου συναισθήματα ανακούφισης, ευχαρίστησης και αγαλλίασης.

Από την άλλη, η μαγεία του ελληνικού πολιτισμού και το γεγονός ότι έχει αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα στη διαμόρφωση του παγκόσμιου, είναι από μόνο του κάτι το αξιοθαύμαστο. Σε παγκόσμιο επίπεδο είναι γνωστός ο ελληνικός πολιτιστικός πλούτος ως προς τις αξίες, τα ιδανικά, τα ήθη, τα έθιμα, τις νομοθεσίες και τις τέχνες, αυτή η ανυπολόγιστης αξίας κληρονομιά που έχουν λάβει οι Έλληνες από τους προγόνους τους.

Θεωρώντας λοιπόν ενδιαφέρον να κάνουμε μια μείξη της τέχνης της μουσικής και του ελληνικού πολιτισμού, διεξήγαμε έρευνα, συλλέξαμε και αποτυπώσαμε πληροφορίες για την ελληνική μουσική. Πληροφορίες που αφορούν τη λαϊκή μουσική, τα παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια, τη σύγχρονη ελληνική μουσική, αρχαίους και νέους Έλληνες μουσικούς και συνθέτες που είτε έχουν αφήσει αξιοθαύμαστο έργο πίσω τους είτε συνεχίζουν να εκπλήσσουν με τις δημιουργίες τους , τα μουσικά όργανα και την εξέλιξή τους μέσα στο χρόνο, και γενικότερα πληροφορίες που απαντούν στα ερωτήματα :

  • Πώς έφτασε η μουσική στη μορφή που την απολαμβάνουμε σήμερα;
  • Για να εξυπηρετήσει ποιους σκοπούς δημιούργησε ο άνθρωπος μουσική πριν από 40.000 χρόνια; Σήμερα έχει αλλάξει η χρήση της μουσικής;
  • Με ποιους τρόπους μπορεί η μουσική να μας χαλαρώσει ή και να βοηθήσει στη βελτίωση του ύπνου;
  • Ποια ήδη μουσικής είναι τα ιδανικότερα για ένα επιτυχημένο πρώτο ραντεβού, και γιατί;

Μέσα στους γρήγορους και απαιτητικούς ρυθμούς της καθημερινότητας, με το άγχος των υποχρεώσεων να φτάνει στα ύψη και τον ελεύθερο χρόνο να ελαττώνεται συνεχώς, πολλές φορές ο άνθρωπος ξεχνάει να βάζει στο πρόγραμμα του τη μουσική και τον χορό. Θα πρέπει όμως να αναλογιστούμε όλοι πόσο ευεργετικά αυτά μπορούν να δράσουν στην ψυχοσωματική μας υγεία.