Έλληνες Μουσικοσυνθέτες

Η εκπληκτική ποικιλομορφία της ελληνικής μουσικής, που οφείλεται στην δημιουργική αφομοίωση τόσο ανατολικών όσο και δυτικοευρωπαϊκών ακουσμάτων, καθιστά την Ελλάδα ένα μουσικό κέντρο που γέννησε πολλούς ταλαντούχους μουσικοσυνθέτες αναγνωρισμένους παγκοσμίως.acropolis-12044_960_720

Ο Έλληνας συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης γεννήθηκε στις 19 Ιουλίου 1925 στην Χίο. Αποτελεί σημαντική φυσιογνωμία στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, καθώς συμμετείχε στον εμφύλιο πόλεμο το 1944 στο πλευρό της ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, ενώ αργότερα στα χρόνια της δικτατορίας υπήρξε ιδρυτής και πρόεδρος της πρώτης αντιστασιακής οργάνωσης κατά της δικτατορίας, λόγος για τον οποίο φυλακίστηκε το 1967 και στην συνέχεια εξορίστηκε. Η ζωή του σημαδεύτηκε από τον αντιστασιακό του αγώνα και από τις μεγάλες του συνθέσεις πάνω σε όλα τα είδη της μουσικής όπως το εμβληματικό συρτάκι “Ζορμπάς” του 1964. Οι συνθέσεις του ερμηνεύτηκαν από μεγάλους καλλιτέχνες όπως οι Beatles, η Εντίθ Πιάφ, η Σίρλεϊ Μπάσεϊ και έχει υπάρξει υποψήφιος για το μουσικό βραβείο Grammy δυο φορές το 1966 και το 1975. Το πιο σημαντικό του έργο είναι η μελοποιημένη ποίηση βραβευμένων ποιητών όπως ο Γιώργος Σεφέρης, ο Πάμπλο Νερούδα και ο Οδυσσέας Ελύτης.

Ο Μάνος Χατζιδάκις γεννήθηκε στην Ξάνθη 25 Οκτωβρίου 1925 και υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες. Η τεράστια μουσική του κληρονομιά χαρακτηρίζεται από την σύνδεση της λόγιας μουσικής με την λαϊκή μουσική παράδοση, πράγμα που την καθιστά κλασική και διαχρονική μέχρι σήμερα. Συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση στις γραμμές της ΕΠΟΝ και ανέπτυξε ισχυρή φιλία με τον Μίκη Θεοδωράκη. Η χρυσή εποχή για την μουσική του ξεκινά το 1957 όπου συνέθεσε πολλά έργα για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Το 1961 κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού για το τραγούδι “Τα παιδιά του Πειραιά”, γεγονός που τον οδήγησε αργότερα να ανεβάσει στο Broadway την παράσταση “Ποτέ την Κυριακή”. Ο μεγάλος αυτός συνθέτης με την βαθιά πολιτική σκέψη και την τεράστια μουσική παιδεία πέθανε το 1994, κατάφερε ωστόσο να αφήσει πίσω του μια μεγάλη μουσική κληρονομιά.

Τέλος σημαντικοί συνθέτες της σύγχρονης Ελλάδας ήταν ο Νικόλας Άσιμος, ένας αντισυμβατικός καλλιτέχνης της ροκ μουσικής με έντονα αναρχικά στοιχεία, και ο Θάνος Μικρούτσικος με μεγαλύτερο έργο του τον δίσκο “Σταυρός του Νότου” με μελοποιημένα ποιήματα του Καββαδία.